jueves, 15 de octubre de 2015

SOLITUD - VÍCTOR CATALÀ

Solitud, de Víctor Català, és una de les novel·les fonamentals de la literatura catalana contemporània. Una obra d'estètica modernista, on la Mila, la seva protagonista, viu un conflicte profund entre individu i entorn. La seva és una lluita interna per trobar la pròpia individualitat oposant-se als determinismes que l'envolten i atenallen. Com ara el fet de descobrir que el seu marit és un gandul i un abúlic, o adonar-se com creixen la pròpia frustració i els infortunis, i veure com el seu món s'ha esfondrat en pocs mesos.

Poeta i narradora, Víctor Català, pseudònim de Caterina Albert i Paradís (L'Escala, 1869-1966) és un dels noms de més empenta de les lletres catalanes del segle XX. El seu esclat fulgurant d'escriptora es produí a començaments del segle XX i en pocs anys publicà els títols cabdals de la seva obra: El Cant dels Mesos (1901) i Llibre Blanc (1905) pel que fa a poesia; i Drames rurals (1902), Ombrívoles (1904), Solitud (1905) i Caires Vius (1907) com a llibres més significatius de la seva narrativa.

Solitud va venir a parar a les meves mans com a lectura prescriptiva en la preparació de la Selectivitat de l'any 1998. El seu llenguatge és bastant arcaic - és a dir, utilitza un català al qual no estem acostumats actualment; tot i que és normal tenint en compte que estemm parlant d'una novel·la escrita durant els primers anys del segle XX i ambientada en un espai totalment rural. Un equivalent el podriem trobar a les obres de teatre d'Àngel Guimerà, que també solia ambientar-les en nuclis rurals.

De la mà de la meva professora de Literatura Catalana a COU, Teresa Montmany, va ser un plaer endinsar-me en aquesta història protagonitzada per una dona en constant conflicte amb el seu interior.

thebooklover
Títol: Solitud
Autor: Víctor Català (Caterina Albert)
Editorial: La Magrana
ISBN: 9788474108903
Pàgines: 294


No hay comentarios:

Publicar un comentario